Image
Image 

 

 

 

Instrumenten


Klankschalen
Klankschalen, ook wel Tibetaanse schalen of zingende schalen genoemd, zijn schalen die uit 7 of meer verscheidene metalen bestaan. Deze komen meestal uit Tibet of Nepal. Deze schalen worden oorspronkelijk ambachtelijk geklopt. Er bestaan ook kristallen klankschalen.

Al deze schalen geven een zwevend, niet te lokaliseren klank, een golvend geluid. Dit komt doordat ze vanwege de bijzondere samenstelling boven-en ondertonen maken. Deze tonen hebben een harmoniserende werking op ons lichaam en onze geest. Onze cellen gaan me vibreren met de geluidsgolven van de schalen en komen zo weer in een harmonieuze vorm. Wat niet thuis hoort wordt los getrild. Als je de klank van een klankschaal laat zien in een vorm, krijg je een mandala, volmaakt in evenwicht. Zo worden onze cellen,wanneer ze in de nabijheid van een klankschaal komen, ook weer perfect in vorm gebracht.

Onze geest kan door deze klanken tot rust komen of zelfs in een diep meditatieve staat, waarin gedachten oplossen en we los komen van ons ego. Er ontstaat vaak een heel wijds gevoel en een ervaring van volkomen zijn. Van hieruit kan er heling plaats vinden.

Didgeridoo
jody_op_didge.jpg"Yidaki, yirdaki, Goermoerr, Gindjoengang zijn maar een paar van de namen die de oorspronkelijk bewoners van Australië, de aboriginals, aan de didgeridoo geven. De aboriginals gebruikten de didgeridoo als een heilig blaasinstrument. Authentieke didgeridoo's worden gemaakt van een dikke tak van de eucalyptusboom die uitgehold werd door termieten (grote mieren)."1)

De klanken van de digeridoo zijn unique. De basistoon of 'droon' is een constant aangehouden lage toon. Daarnaast wordt de stem en tong gebruikt om andere klanken, boventonen en percussieve ritmes te produceren. De diep viberende tonen geeft een gevoel van een andere tijd, een werkt aardend.

Wij gebruiken de didgeridoo in een Klanken Droomreis om deelnemers in een diepe ontspanning te brengen. In deze plek van ontvankelijkheid is het mogelijk om de helende werking van de klanken volledig op het licham in te laten werken. De vibraties van de didgeridoo dringen tot diep in het lichaam door. Een trilling vind plaats op cell niveau. Soms wordt geblazen op bepaalde "chakra's" (energie centra) om de energiestroom te versterken.

"De diep doordringende klanken van de didgeridoo brengen het lichaam en de vloiestoffen daarin gemakkelijk in resonantie, net als gebeurt bij de klankschalen. Je kunt letterlijk de geluiden voelen! Dus zelfs - juist ook - mensen met een gehoorstoornis kunnen de didgeridoo ervaren. En wat een geweldige ervaring is dat!

Eén verklaring waarom didg-klanken deze effecten kunnen hebben is waarschijnlijk vanwege het feit dat ze primaire tonen voortbrengen die niet direkt verbonden zijn met een bepaalde melodie. Zo zal je aandacht tijdens het ondergaan van de tonen de neiging hebben om naar binnen te keren in plaats van in de buitenwereld te zijn...

De aboriginals gebruiken de yidaki tijdens hun rituelen om in contact te komen met wat zij noemen hun spirituele Droomtijd. Maar spiritualiteit is iets universeels. Over de hele wereld melden mensen dezelfde bijzondere genezingservaringen wanneer ze een didgeridoo-klankbad ondergaan."2)

1) D. De Ruiter, De Genezende Klanken van Didgeridoo, Binkey Kok pub. Haarlem 2006 p.9
2) ibid

Andere instrumenten zijn: sjamanen trommels, gongs, bamboo fluit, Amerikaanse Indiaan fluit, Hapi drum (tongue drum), conch schelp, tingsha, balafon, rainsticks, kikker blok, karimba finger piano, chimes, rattels en bells. Voor foto's en meer informatie over deze instrumenten ga naar de onderstaande websites.

www.aboriginalart.nl/php/didg.php
www.one-world-is-enough.net

Ga naar Fair Trade Instruments.
www.tibetinfor.com